“Награди” – Ерих Сийгъл

Да препрочета “Награди” на Ерих Сийгъл си беше един вид носталгично преживяване. Към края на 90-те някой я беше дал назаем на родителите ми и историите на тримата учени, всеки със собствен трънлив път към успеха и евентуално Нобеловата награда, бяха наистина запленяващи за мен.

erich-segal-prizes

Дълги години търсих книгата онлайн на български, накрая си я поръчах от Амазон на английски. Езикът е лесен, за средно напреднали няма да е проблем.

Героите

Изабел – дете-гений, чийто баща, нереализирал се физик, се е вкопчил в нея и чрез нея се опитва да компенсира за собствените си неудачи. Той я изолира, лишава я от хобита и приятели, за да може тя да осъществи напълно потенциала си.

Санди – генетик, болезнено срамежлив, с тен като оризова каша, от момче безнадеждно влюбен в ослепителната си съученичка Рошел, години наред се бори за нейното внимание. Разочарования и предателство го карат да се отдръпне от хората и да търси предимно комерсиалната страна на науката.

Адам – обещаващ имунолог, посветил кариерата си на издирването на тихия убиец, причиняващ серийни спонтанни аборти при пациентките си. Ранната загуба на ментора му, който му е бил и като баща, преди да е получил заслуженото признание за труда си, цял живот го тласка напред.

Главите са сравнително кратки и проследяват историята на всеки от героите в продължение на няколко години. Борбите, неуморния труд, колебанията, предателствата, всичко, което съпътства една научна кариера. “Награди” е книга за жертвите, които трябва да се направят заради успеха, за грешките, за болката, която неволно причиняваме на близките си и за жестоките иронии на съдбата.

Обективно може би е по-малко, но книгата все още ми харесва много…

Оценка: 4/5.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.