„Savior’s Champion“ – Jenna Moreci

При мен нещата се случват така – аз имам един дълъг (700 бр+) и добре куриран списък с книги за четене. Но в момент на слабост някоя книга по силата на пълна случайност се предрежда. Не непременно по заслуги, а просто защото в момента съм имала време за нея.

По подобни причини през отпуската прочетох „Даровита“ и „Огнена“ на Кристин Кашор. Бяхме по път с колата, бяха ми на четеца, излъгах се. Остана ми спомен за неловки описания на бойни сцени, опростено изграден фантастичен свят и две много подобни главни героини. И двете бяха носителки на могъщи дарове, заради които изпитваха чувство на вина. И двете имаха любовни връзки, но и двете бяха решили никога да нямат деца и разсъжденията им по темата заемаха доста централно място. Стори ми се странно това желание на авторката непременно да кастрира героините си и предполагам, че зад това се крие някаква лична история, но това няма значение, понеже аз приключих с Кристин Кашор.

След нея прочетох „Savior’s Champion“ на Джена Мореси. Следя авторката в YouTube и си купих книгата, защото Джена е доста симпатична, дава добри съвети за творческо писане и бях любопитна как самата тя се е справила в жанра фентъзи екшън.

saviors-champion

След епоха на войни и природни бедствия, една надарена с божествени сили смъртна жена, първата Спасителка, е извела империята Тезин към благоденствие. Нейната дъщеря, и дъщерята на нейната дъщеря, и така безброй поколения Спасителки продължават с магията си да закрилят Тезин и да са обект на обожание и преклонение от жителите й.

След като последната Спасителка е убита на улицата, нейният съпруг и суверен скрива дъщеря им от света. Двадесет години никой не е виждал новата Спасителка, но когато идва времето да й се избере съпруг, суверенът по стара традиция обявява кървав турнир, победителят в който ще спечели ръката й. Аристократи, войни, убийци и обикновени мъже се трупат с надеждата за успех.

Тобиас е общ работник, изпечен от слънцето в тръстиковите плантации и почти забравил как преди нещастието да сполети семейството му, е учил за художник при най-добрия майстор в страната. Той е разумен и благонадежден, грижи се за майка си и сестра си, и не мечтае за невъзможни неща. Но нуждата от пари го притиска и той решава да продаде живота си срещу 20.000 жълтици  – обезщетението за участие в турнира на Спасителката. И така той влиза в Лабиринта – едно място изпълнено с клопки, опасности и магия.

Стил и история

Едно от нещата, които ми харесаха, е начинът, по който Джена описва героите си. Те са реалистични, разбираеми и симпатични, а основната любовна връзка е здравословна, тоест няма ги някои от иначе често срещаните в жанра клишета като любовен триъгълник, или следене и контролиране, представени в романтична светлина. Състезаващите се за ръката на Спасителката ми дойдоха в един момент твърде много като имена и занимания, не можех да запомня всички, но те и доста бързо и безмилостно се разчистват с напредването на сюжета.

Действието е динамично, и не спираш да обръщаш страниците с интерес, но тъй като почти всичко се случва под земята, в изолацията на Лабиринта, авторката удобно си е спестила това да се занимава с изграждане на свят и общество, което аз всъщност много ценя в едно фентъзи. Може би в следващата книга…

Две неща трябва да отбележа по отношение на езика – Джена Мореси много си харесва няколко думи и ги ползва при всеки удобен случай – като plop и peppered, което след превод и редакция надали ще се забелязва, но в оригинал е прави впечатление. Друго, ако ви смущават вулгарности, Мореси не е за вас. Тя пише почти като мъж в това отношение.

Какво не ми хареса: мотивите на злодеите не ми бяха достатъчно достоверни, и за съжаление още някъде към средата бях предугадила развръзката. Иначе щеше да е още по-голямо „уау“ накрая. Но като цяло книгата е доста приятна и мога да я препоръчам с чиста съвест.

Оценка: 3.5/5

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.