„Празникът на Козела“ – Марио Варгас Льоса

Вечер често се случва M. да си пусне филм, уж да гледа, а всъщност да се приспи на дивана с него. И понеже аз оставам да будувам, на мен се пада да доглеждам всякакви третокласни екшъни със залязващи звезди в пенсионна възраст. Веднъж обаче М. уцели хубав филм – „Празникът на Козела“ (2005) с Изабела Роселини – и аз го изгледах до самия край с интерес. По-късно прочетох и книгата на Марио Варгас Льоса. Това беше първата ми среща с Льоса, но надали ще е последна.

Самият автор е перуанец, и „Празникът на Козела“ е единствената му книга, чието действие се развива извън родината му, но според мен той добре успява да предаде усещането за живота по време, и след падането диктатурата на Рафаел Трухийо в Доминиканската република, в една интересна смесица от исторически събития и художествена измислица, показана през няколко гледни точки.

Урания Кабрал, красива жена на прага на петдесетте, успешен адвокат в САЩ, се завръща в Санто Доминго през 90’те за първи път след 35 години изгнание, за да посети тежко болния си баща. От гордия сенатор Августин „Умника“ Кабрал е останало едно безпомощно старче, и родния дом от спомените е съвсем различен от това, което заварва, но подтикната от познатата обстановка, от виковете по улиците и меренгето в кафетата, и срещите с роднините, Урания си спомня, говори и разказва за нещата, които като обожаемо дете на закрилящ баща е виждала, без да разбира, за животът по времето на последните години на диктатурата, и за страшните събития, които я отвяват в чужбина, където тя ще прекара живота си без да прати дори едно писмо у дома.

Втората сюжетна линия следва самият диктатор Рафаел Трухийо, през последните няколко месеца от живота му през 1961. След 31 години на власт той започва да усеща как старостта и слабостта безжалостно настъпват. За него, човека на дисциплината и контрола, предателствата на тялото са още по-тежък удар, отколкото за един обикновен мъж. На него е наречена столицата – Суидад Трихийо, той е в центъра на култ на личността, баща на народа. Неговата майка, неговата жена, са почитани матрони, образец на добродетел. Но както е с всяка диктатура – зад привидния идеал се крият порок и жестокост, Трухийо се гаври с подчинените си за развлечение, семейните сметки в чужбина са пълни, доверени сатрапи мъчат и убиват наред, а Козела и синовете му посягат на всяка жена или девойка, която им хареса.

Третата сюжетна линия следи конспираторите, историята на това как всеки от тях стига до решението да рискува живота си, за да убие Трухийо. Разказва се за съвсем реални събития от историята, които задвижват падането на режима, като убийството на сестрите Мирабал* и разрива с католическата църква през 1961. Трите сюжетни линии се преплитат и пресичат, и постепенно става ясно това, което сме предугаждали – малкото, които ще излязат от това трагично време живи, ще носят рани до края на живота си.

Особено интересни ми бяха нещата, които са общи положения при всички режими. Разминаването между на висок глас обявяваните ценности и истината, подлизурството и унижението, на което са подложени изпадналите в немилост, отношенията със САЩ и толерирането на много неща от страна на великата сила, в името на общи цели и търговски отношения, оцелелите поддръжници на режима, които просперират по широкия свят, дълго след като диктаторът гние в земята. И особено, най-вече, познатата носталгия на обикновените хора по едно време на не-свобода и безобразия.

* Има филм за убийството на сестрите Мирабал през 1960 по заповед на Трухийо с участието на Салма Хайек, наречен In the Time of the Butterflies (2001).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.