“Educated” – Тара Уестоувър

Когато започнах “Educated” предполагах, че ще е хубава книга, защото има дълъг списък с отличия, но някъде на заден фон таях и скептицизъм, понеже жанрът е пренаселен с ненужните биографии на самовлюбени звезди и бизнесмени. Но тази книга е нещо съвсем различно. Тя не е плод на суета, а опит да осмисли изминатият от авторката дълъг път от неуко момиче, без понятие от история или литература, което за първи път стъпва в училище на 17 години, до доктор на науките в Кеймбридж.

Тара Уестоувър е родена в мормонска общност в Айдахо. Семейството й е силно религиозно и вярва в “Края на дните”. Всички спечелени пари се ползват за трупане на оръжия, бензин и консерви в подготовка за свършека на света или неизбежния ден, в който федералните агенти ще шурмуват къщата, понеже илюминатите не търпят свободомислещи хора като тях. Баща й прокламира, че образованието е социалистическо промиване на мозъци, че лекарите са шарлатани, и ако вземеш дори един аспирин, той ще остане години в тялото ти и ще причини безплодие.

Тара никога не е пусната в нормално училище с другите деца, тя няма имунизации, нито едно посещение при лекар. Тя е родена вкъщи и до 9 годишна възраст няма акт за раждане. Вместо нормални учебници, чете мормонски проповеди и есета. Заедно с баща си и братята си събира скрап или строи обори. Всеки един от тях е порязван, събарян, смачкван, изгорен, но бащата ги праща винаги отново и отново на пътя на опасността под мотото „Господ ще пази!“, а майката ги лекува с билкови отвари, енергии и пр. Болката – от нови наранявания и стари травми, съпътства всеки член от семейството, постоянно.

educated-cover

Още в началото авторката уточнява, че това не е книга за религия, и е видно, че замисълът наистина не е бил да се говори за религията. Тя не играе чак толкова съществена роля, защото потисничеството не идва от религиозните институции, а от уникалната комбинация от умствени заболявания, ограниченост и необразованост в семейството.

Тара Уестоувър не казва и една лоша дума за баща си, за майка си, за семейството, което с напредването на образованието постепенно започва да я отхвърля като чужда. Тя само описва, доколкото може, безпристрастно, всичко, което се случва. От свободните, щастливи години в планината, през травмите, насадената вина, натиска от общността да се впише в приетата норма, първите неуверени стъпки в големия свят на науката, до пълната си еманципация чрез образование и критична мисъл. Но въпреки неутралния език, историите в книгата оставят човек безмълвен. Те са извън рамката на всякаква нормалност, а пътят на Тара е вълнуващ повече от всякакъв трилър.

Нямам думи да ви препоръчам тази книга достатъчно горещо. За мен беше 5/5.

На немски заглавието е преведено като „Освободена“.

Смятам го за доста подходящо.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.